Voor je begint aan isoleren is het belangrijk dat je natuurlijk weet wat isoleren is. De makkelijke definitie is afzonderen. In de context van de bouwindustrie betekent isoleren dan weer het geleiden van koude, warmte of geluid tegengaan.
Waarom isoleren?
Het leven wordt elk jaar duurder en daarom is het belangrijk om op een slimme manier om te gaan met alle kansen die we krijgen om goed én duurzaam te investeren.
Isoleren is daar een van. Door te isoleren zorgen we ervoor dat we ons huis minder lang en intensief moeten verwarmen. Hierdoor verlagen we ook onze energie factuur en onze co²- uitstoot. We dragen dus ons steentje bij voor ons klimaat én onze portemonnee horen we ook niet klagen.
Voor je van start gaat met isoleren is het belangrijk om je te informeren. Bij het aankopen van een woning of appartement zijn sommige renovatie ingrepen verplicht. Als dit het geval is zal isoleren van muren of zolder hier waarschijnlijk wel bij horen. Sinds 2019 is het verplicht een EPC-attest te hebben bij het verkopen of verhuren van je woning. Ook het verbeteren van je EPC-score is verplicht in sommige gevallen.
Omdat de overheid dit verplicht, heeft die er natuurlijk voor gezorgd dat je verschillende premies kan krijgen. Op welke premies je precies allemaal recht hebt verschild van renovatie, stad of gemeente. Je kan via premiezoeker.be na gaan welke er voor jouw project van toepassing zijn.
Als je opzoek gaat naar welke premies je kan benutten/krijgen zie je dat er verschillende categorieën zijn. Wij spitsen ons graag even toe op de keuze tussen binnen of buiten isolatie en dakisolatie.
Buitenmuur isolatie
Bij het isoleren van de buitenmuur gaat er langs de buitenkant van je woning een extra laag isolatie geplaats worden. Het voordeel hiervan is dat je ook voor een nieuwe uitstraling van je woning kan kiezen. Er is door het plaatsen van buitenmuur isolatie ook geen ruimte verlies binnen in de woning en de kans op koudebruggen[1] wordt verkleind.
Natuurlijk heeft elk voordeel ook een nadeel. En bij buitenmuur isolatie is dat dan weer dat het een duurdere investering is dan binnenmuur isolatie. Ook moet er rekening gehouden worden met het stedenbouwkundig attest. De regels hier rond omschrijven dat wanneer men aanpassingen doet aan de voorgevel van een woning die de uitstraling en/of het straatbeeld veranderen hier eerst een stedenbouwkundige aanvraag voor moet worden ingediend.
Binnenmuur isolatie
Als je je buitenmuur al optimaal hebt geïsoleerd of zo goed als je kan. Wordt het misschien ook tijd om eens naar je binnenmuren te kijken. Natuurlijk zijn daar ook veel verschillende vormen van isolatie mogelijk. We bekijken ze van buiten naar binnen uit.
Mogelijkheid 1: de muren die grenzen aan je buiten muren.
Met grenzende muren bedoelen we de binnen kant van je buitomgeving. Voor een rijhuis is dit dan de voor- en achtergevel, voor een vrijstaande of 3-gevel woning is dat dan de andere muren die niet grenzen aan een andere woning.
Als je overgaat op een binnenmuur isolatie moet je wel letten op enkele zaken. We hadden het er al eerder over, koudebruggen. Deze kan je vermeiden door zo luchtdicht mogelijk te gaan isoleren.
Mogelijkheid 2: isoleren van de binnenmuren die niet grenzen aan buitenmuren.
Bij het isoleren van de binnenmuur moet je er ook rekening mee houden dat dit een impact zal hebben op de leefbare oppervlakte van je binnenruimte.
Hier gaat het over spouwmuurisolatie. Er wordt een voorzetwand geplaats waarin er dan isolatie schuim/mouse wordt gespoten of geblazen. Ook het verlijmen van isolerende platen is een optie bij ruw/nieuwbouw projecten.
Dakisolatie
Na het isoleren van je muren is het isoleren van je dak ook nog een manier om je EPC-waardes goed te krijgen.
Bij het isoleren van het dak heb je verschillende mogelijkheden. Eerst maken we het onderscheid tussen een hellend en een plat dak.
Optimaal isoleren van een hellend dak kan van binnenuit en buitenaf. Bij het isoleren van buitenaf wordt de isolatie onder de dakbedekking (bv. De dakpannen) geplaatst. Voor een bestaand huis is dit wel een duurdere investering maar geeft erna ook wel een hoger rendement. Dit omdat opnieuw de kans op koudebruggen wordt geminimaliseerd.
Als je van binnenuit isoleert wordt de isolatie tegen het dakbeschot geplaatst. Hiervoor wordt het vaakst gekozen als er wordt geïsoleerd in een bestaand huis of als er na het afwerken van de buitenisolatie wordt gekozen voor nog een extra investering. Als er dan bijgevolg ook nog gebruik wordt gemaakt van glas-, minerale wol of PIR-platen wordt de taak minder arbeidsintensief. Dit in tegenstelling tot isoleren van buitenaf waarbij de volledige dakconstructie onderhanden genomen moet worden.
Bij het isoleren van een plat dak heb je ook keuze uit het isoleren van binnenuit of van buitenaf. Maar hier spreken we eerder over een warm en een koud dak.
Bij een warm dak gaan we van buitenaf isoleren. Er wordt isolatie geplaatst op de dragende constructie. En op deze isolatie wordt een afdekking geplaatst.
Bij een koud dak isoleren we van binnenuit. Het nadeel hiervan is de volledige dakconstructie moet worden veranderd. Ook moet je met een open materiaal zoals glaswol werken. Deze materialen hebben een lagere isolatiewaarde waardoor je een dikkere laag isolatie zal moeten plaatsen.
Bij het isoleren van platte daken heb je ook nog een extra optie. Een omgekeerd dak. Dit is een isolatiemethode die vooral wordt gebruikt bij bestaande daken. Er wordt dan isolatie geplaatst op de huidige dakbedekking, bv. bitumen bedekking. Deze wordt dan de waterafstotende beschermlaag en op de isolatie wordt nog een laag ballast geplaats zoals keien of een hout-afwerking.
Voordelen voor de aannemer
Genoeg met de voordelen voor de particulieren ook professionals kunnen voordeel halen uit de isolatie-trend.
Omdat de overheid isoleren praktisch verplicht aan particulieren is dit een zeer duurzame markt. Door in deze markt actief te zijn en te blijven zorg je ervoor dat een werk-verzekerde toekomst hebt. Wat op zijn beurt weer kan leiden tot omzetgroei en verhoogde winst (marges).
Ook kan je na het afleveren van enkele projecten rekenen op klantenreferenties en behoud. Dit is iets zeer typisch in de bouwsector. Er wordt vaker gevraagd aan vrienden, collega’s, kennissen, ect. of men iemand kan aanraden. Door jezelf/onderneming te specialiseren in bepaalde segmenten van de sector waaronder bijvoorbeeld isolatie zorg je ervoor dat je top of mind wordt, bent en blijft bij je klanten.
Door deze voordelen in het achterhoofd te houden bij het opstellen of evalueren van je ondernemingsdoelen kan je alleen maar uitkijken naar een positieve groei. En natuurlijk is het aangaan van kwalitatieve partnerschappen ook zeer belangrijk.
Daar komen wij als team De Doncker voor in het verhaal. We zijn een bouwhandel met een al goed gevestigde waarde in de sector en de streek. We bieden alles voor de bouw en dragen kwaliteit en optimale service hoog in het vaandel. Kom zeker langs in een van onze vestigingen. Onze experten staan klaar om u bij elke stap van uw project zo goed mogelijk te ondersteunen!
[1] Een koudebrug = zwakke schakels in de buitenschil van de woning. Bijvoorbeeld wanneer de isolatie niet voldoende of ver genoeg overloopt.
- Team Dak
- Team Ruwbouw
Bronnen:
- https://azaneo.com/nl/buitisolatie-complete-gids-over-de-uitdagingen-en-nadelen-die-je-moet-kennen-in-2024/
- https://www.dakisolatie-plaatsen.nl/blog/wat-zijn-de-nieuwste-trends-in-dakisolatietechnologieen.html
- https://taskforce.wiefm.eu/nl/wissensdatenbank/pcm/#:~:text=Bij%20faseveranderingsmaterialen%20wordt%20gebruikt%20gemaakt,overgaat%20in%20water%20(vloeistof).
- https://www.soprema.be/nl/article/conseil/natuurlijke-isolatie-niet-zomaar-een-trendhttps://bouwenuitvoering.nl/varia/isolatie-bouwmarkt-en-opvallende-trends-in-nederland/
- https://www.isolteam.be/nl/nieuws/de-6-isolatietrends-van-de-toekomst
- https://www.livios.be/nl/artikel/65743/isolatie-plaatsen-hoe-pak-je-dit-zelf-aan-en-met-welke-materialen-dit-zijn-de-aandachtspunten/
- https://www.fluvius.be/nl/premies/dak-of-zoldervloerisolatie-doe-het-zelf?app-refresh=1731570490688
- https://www.encyclo.nl/begrip/isoleren
- https://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/wat-is-een-koudebrug-en-hoe-los-ik-die-op/423/#:~:text=Koudebruggen%20%2D%20tegenwoordig%20ook%20wel%20bouwknopen,vloerplaten%20niet%20op%20elkaar%20aansluiten.
- https://www.renovatiegevel.be/vergunning
- https://www.isolatie-info.be/isoleren-zonder-spouwmuur#:~:text=Geen%20ruimteverlies%3A%20door%20je%20buitenmuur,met%20weinig%20risico%20op%20koudebruggen.https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/buitenmuur-isoleren-aan-de-buitenkant/#:~:text=Je%20huis%20houdt%20de%20warmte,weer%20zo%20goed%20als%20nieuw.
- https://www.premiezoeker.be/
- https://www.isolatie info.be/muurisolatie/binnenmuur-isoleren
- https://www.isolteam.be/nl/toepassing/binnenmuurisolatie?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=321772712&utm_adgroup=20185950872&utm_creative=363049194710&utm_term=binnenmuur%20isolatie&utm_network=g&utm_device=c&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOK17M2dYOQucym1vuIdwdepDQZwF2PpnlxrK6taFUhcD82c-j20LcUaAsUlEALw_wcB#waarom%20de%20binnenmuren%20van%20je%20woning%20isoleren?
- https://www.unilin.com/nl/one-home
- https://ursa.be/circulaire-economie/
- https://knauf.com/en/what-we-do
- https://www.isover.be/nl/professional
- https://www.vlaanderen.be/investeren-in-energiebesparing/isolatie-en-luchtdichtheid/dakisolatie
- https://www.isolatiemateriaal.be/dakisolatie